Bankacı Maaşları 2024

bankaci-maaslari

Öncelikle bilinmesi gerekir ki, bankalarda çalışmak ciddi stres altında çalışmayı gerektirir, yoğun çalışma gerektirir, stres altında çalışmak önemli bir özelliktir. Birçok bankanın açtığı sınavlara hücum eden bir millet olarak maalesef araştırmadan, çalışma şartlarını öğrenmeden balıklama atlıyoruz. Ancak banka sınavlarına başvurudan önce banka personellerinin ne şartlar altında çalıştıklarını, ne kadar maaş aldıklarını araştırmak gerek.

Banka personellerinin maaşları genellikle kıdem ve performansına göre artar, kamu bankaları başlangıç için özel bankalara göre daha iyi maaş öderler. Operasyon görevlisi, servis elemanı, banko asistanı,servis asistanı,servis görevlisi adı altında bankacılığa adım atanlar genelde 1200-1300 liraya işe başlarlar ancak gösterdikleri performansa göre kısa sürede maaşları artar, genellikle 3 ayda bir çift maaş sistemi uygulanır. Maaş dışında ek olarak, dil tazminatı+performans+temettü gibi yan ödemeler alınabilir, 3 yılın sonunda servis görevlisi biri 2.000 lira maaşa ulaşabilir.

Bankalarda çalışan uzman yardımcıları da işe ilk girişlerinde 1800-2100 lira arası maaş alır, 3 yılın sonunda hem kıdem iyileştirmesi olabilir hem de ciddi seviyede maaş iyileştirmesi olur. Stres altında çalışabilen, ikna kabiliyeti iyi, diksiyonu ve yabancı dili düzgün olan banka elemanları kısa sürede kendini gösterip, yükselebilir. Banka personelleri genellikle 3 yıllık sözleşmeler imzalar, sözleşme boyunca banka personellerinin tayini çok zorunlu haller dışında yapılmaz. İşe servis görevlisi olarak başlayıp, şube müdürü olan banka personelleri bile vardır.

Banka servis görevlisi ne iş yapar? maaşları ne kadar?

Yapı kredi Bankası :

-bireysel yeni giriş : 1650 tl

-gişe : 1400 tl

Finansbank;

– Gişe: 1250 TL

– bireysel: 1750 tl.

Garanti;

bireysel: 1500 tl

gişe: 1300 tl

Şekerbank;

– Bireysel: 1700 tl

-Gişe:1200 tl

Akbank;

-Gişe 800 tl

-bireysel: 1200 tl.

Ortalama maaşlar yeni girişler için gişe-operasyon için mın: 800 mak: 1400 tl.

satış için: 1300- 1800

Ek olarak internetten birkaç yorum bulup ekledik:

bireysel derken ne pozisyonuna bağlı. gişe yetkilisi falansa alınan maaş 2000’ni geçmez, o da ziraat de falan olur.
bankacılıkta para, ya A sınıfı şubede şube müdürlüğünde ya da organizasyon şemasında genel müdürlük organizasyonu altında bulunmayan yönetim kuruluna bağlı birimlerdedir. (Teftiş, iç denetim, risk).
mesela işbank karaköy şube müdürü, bir çok küçük bankanın genel müdüründen daha fazla kazanır, iş hacmi olarak onları bile geçer.
teftişçiler de standart kazanan (5000-8000 tl) adamlardır . genelde belli bir zaman sonra şube müdürü ve plazada (genel merkezde) bir yerlere alınır. iç denetimciler de benzer insanlardır, hatta şu sıralar her şubeye birer tane koymak farz oldu. teftişçiler olmuşu, iç denetimcilerde olanı inceler. ancak bu iki grupta sevilmez.
bir de risk yönetimi, risk izleyicileri vardır. bunlar iki gruba ayrılır. standart iş yapanlar ve standartları belirleyenler. standart iş yapanlar 4000-6000 kazanır. bir de bunların üst düzey denilebilecekleri vardır, sürekli kaybetme ihtimali üzerine konuşup, baselle bddkca belirlenen standartlara göre modeller kurarlar, limitler belirlerler. şubede kredi verilir, bu kredinin batma ihtimali ileri derece ekonometrik, sayısal yöntemlerle batma ihtimalini hesaplar. kriz çıksa, herkes mevduatını hemen çekmeye kalsa, banka portföyünün eline verseler kaç günde iflas ederizi (stres testi-riske maruz değer) hesaplar. normal dönemlerde kimse bunları iplemezken, krizde most value eleman olurlar. risk için yazılmış programlar vardır ama riskteki most value elemanlar aynı zamanda bir ITci ile kafa kafaya vererek bankaya milyon dolara kaktırılmaya çalışan programı 50bin dolara halleder. dolayısıyla bunlara 15-20 bin verilir.
bir IT kısmının veri güvenliği vardır. bunları da kimse önemsemez ama bir müşteri bilgisi çalınsa, smsle şifre gönderilemezse, “lan siz ne bok yiyorsunuz” diye sorulur. bunlardan da işini gerçekte bilenler iyi kazanır.

2 Comments

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*