Araba yarışçısı nasıl olunur?
Araba yarışçısı olmak için, tamamlamanız gereken iki temel aşama vardır. Birincisi lisans almak, diğeri ise yarışacak otomobili yani bütçeyi temin etmek. Lisans sahibi olmak için federasyona başvuruda bulunup belirtilen evrakları tamamlamalısınız. (Nüfus cüzdanı fotokopisi, ehliyet fotokopisi, sağlık raporu ve bir adet fotoğraf) Bu işlemi yaptıktan sonra seçtiğiniz branşa göre yıllık lisans bedelini ödemelisiniz. Lisansınızı aldıktan sonra her yarışınızda belli bir miktar para, kayıt için organizatör kulübe yatırılır. Sıkça sorulan araba yarışçısı nasıl olunur? Sorusunu ikinci bir aşamada daha detaylı inceleyelim.
Bu aşamada öncelikle yarışılacak branşa karar verilir. Yeni başlayanlar için tırmanma, oto kros, (pistte yarışılacaksa) karting hem yarışçının gelişimi hem de diğer branşlara oranla maliyetin daha düşük olması sebebiyle daha uygundur.
Araba temin edildikten sonra diğer hayat kurtarıcı yan ürünlerde gerekmektedir. Yanmaz tulum, yanmaz içlik, balaklava (başlık), kask, eldiven, yarış ayakkabısı ve bazı özel branşlarda baş ve boyun destek sistemi HANS gibi malzemeler bir yarışçının olmazsa olmazıdır.
Ralli ve pist yarışında boy gösterecek olan sporcuların, öncesinde mutlaka yarış eğitimi almaları tavsiye edilir. Bu eğitimi almayan bir yarışçının, Türkiye Şampiyona’ sına katılması olanaksızdır. Bununla birlikte yarışçı olmak isteyen birey ciddi ve sıkı bir disiplin ile çalışmalı ve okuyabildiği kadar yarışlarla ilgili kitaplar okumalıdır.
Başlangıç olarak size öneri kitaplarım; Drive to Win (Kazanmak İçin Sür)- Carroll Smith, Going Faster (Daha Hızlı) – Winning (Kazanmak) – Anderson, Think to Win (Kazanmayı Düşün)- Alexander. Aynı zamanda yarışçı olmak isteyen bireyler, yarış izlemeli ve yarışçılarla hatta yarış ekibiyle sıkça konuşmalı, sorular sormalıdır. Bilmedirler ki; çıktıkları bu yol uzun ve sıkı çalışmadan geçer.
Araba yarışçısı olmak demek, hayatında birçok şeyi geride bırakıp, arabalara ve eğitime odaklanmak demektir. Teori kısmını iyice kavrayan yarışçı, pratikte de arabasını iyice tanımalı, bol bol antrenman sürüşleri yapmalıdır. Antrenman sürüşleri hem deneyim kazandıracak hem de yarış anında heyecanı bastırmaya sebep olacaktır. Tüm bu yazılı metni okuyan araba yarışçısı adayları, bilinçli bir eğitimle beraber hayalini kurduğu yarışlarda mutlak başarıyı yakalayacaktır. Şimdiden keyifli şampiyonluklar dilerim.
İlk yorum yapan olun