Diyetisyen Nasıl Olunur? Maaşları ne kadar?

diyetisyen

Diyetisyen Nedir;

İnsanların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygun bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan, varolan besin kaynaklarının ekonomik ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlayan ve bu konularda bireyi ve toplumu bilgilendiren meslek elemanıdır.

Diyetisyenler Ne İş Yaparlar;

  • Sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plân ve programlarını düzenler.
  • Besin öğesi, besin ve beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştırır, değerlendirir ve çözüm yolları bulur
  • Var olan besin kaynaklarının ekonomi ve sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını sağlar,
  • Besin denetimini yapar,
  • Sağlıklı beslenmenin benimsenmesi amacıyla bireyi ve toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalar yapar
  • Doğuştan ve sonradan oluşan hastalıklar ve diğer özel durumlarda tıbbî ve cerrahî tedavilere uygun, doğal ve tedavi edici besinlerin bileşimlerine göre ilgili doktorun yönlendirmesi doğrultusunda diyet programı plânlar, eğitim verir, eğitim programlarını plânlar, uygulatır ve izler.

Nasıl Diyetisyen Olunur;

Diyetisyen olabilmek için üniversitelerin dört yıl eğitim veren beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmak gerekir. Beslenme ve diyetetik bilim dalı sosyoloji, psikoloji, ekoloji, iktisat gibi sosyal bilimlerin yanı sıra yoğunlukla kimya, biyokimya, biyofizik, hücre biyolojisi, genetik, fizyoloji, anatomi, nörobiyoloji, gelişimsel ve üreme biyolojisi ve besin teknolojisi gibi bir çok bilim dalı ve disiplinin etkileşiminin sonucunda ortaya çıkan bir bilim dalıdır.
Mesleki eğitim ve öğretim programının birinci aşaması, diyetetik uygulamalarına esas olan temel bilimler, tıp ve beslenme bilimlerini içermektedir. İkinci aşamadaki dersler ise doğrudan uygulama alanıyla ilgilidir. Öğrenci, sınıftaki teorik öğretim ve laboratuvar deneylerine ek olarak, toplum sağlığı ve beslenmesiyle ilgili olan stajını, koruyucu ve tedavi edici olarak sahada, hastanelerde,  toplu beslenme yönetimi ile ilgili olarak da diğer kuruluşlarda yapmaktadır.
Bu program uygulamasıyla öğrenci, diyetisyenlik mesleği için gerekli ilke, kavram, bilgi ve becerileri kazanıp geliştirmektedir. Bu bölümün öngördüğü dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler “Diyetisyen” unvanı alarak mezun olur.

Diyetisyenlik eğitimini tamamlayarak mesleğe adım atan diyetisyenler için iki adet iş imkânı bulunmakta. Bunlardan birincisi devlet hastaneleri, ikincisi ise özel hastaneler ve mülke ait bürolar.

Eğitimini yeni bitirmiş bir diyetisyen için devlet hastanelerinde alınan maaş 1400-1500 civarında iken, iş hayatından tecrübe edinmiş bir diyetisyenin devlet hastanesinden aldığı maaş 2000-2500 lira dolaylarında seyretmektedir. Alınan bu ücretler döner sermaye katılmadığı için bu maaşlar hastaneden hastaneye farklılık gösterebilmektedir.

Kendi diyetisyenlik bürosunu açan ya da özel hastanelerde bu hizmeti veren bir diyetisyen için maaş miktarı çok daha farklı olabilmektedir. Yani diyetisyenlik maaşlarında tecrübe ve devlet ya da özel kuruluşlarda çalışmanın ekstra bir farkı oluyor.

 

6 Comments

  1. Custom Cookie Cutters Embossing, Custom Logo, Custom Dog/Cat/Pet face, Christmas Stamps, Halloween, Line Art Stamps, Boho Stamps, Botanical Stamps, Numbers Letters

  2. Куплю аккаунты Pinterest с подписчиками от 1000. Просмотры не важны. Звоните: Telegrаm @evg7773

  3. Делаем рассылку WhatsAPP своими силами до 270 сообщений в сутки с одного аккаунта. Без абонентсой платы.
    Подробное описание установки и настройки расширения для бесплатной рассылки WhatsApp

  4. Arkadaşlar herkes kendini kandırmasın maaşlarıda düşük göstermeye gerek yok çünkü zamlar olunca herkes açıklamada görüyor şu an 8/1 de yani yeni başlayan diyetisyen 2455+700(ortalama döner sermaye) 3155 tl almakta en düşük devlet memuru 2200 civarı alıyor zaten şüküredin.

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*